Mae


 

hammond court

Mæ was appointed following a framework competition to design this 43 unit residential scheme for East Thames Group, comprising a mix tenure of social rented and shared ownership units.

The scheme is an estate regeneration replacing a series of unpopular 1970’s buildings. The units have been designed to the generous space standards of the East Thames Housing Design Guide, Lifetime Homes (July 2010 revision) and aim to achieve Code for Sustainable Homes Level 4. Ten percent of units are designed for wheelchair users.

We have designed a development that has a strong sense of place and attractive architecture creating a people friendly environment with forward thinking design. A perimeter block of houses, maisonettes and apartments step up from three to five storeys and enclose a quiet, south-facing courtyard with private gardens, balconies and a landscaped communal garden.

 

Our design provides privacy and security through private defensible spaces to the front of each house and ground floor maisonette. Enclosed winter gardens and recessed terraces provide privacy to upper floors on Blackhorse Road.

The architecture offers a well-made, high quality place to live rather than one of novelty and sensation. It draws on qualities of the Warner Estate’s local vernacular: good proportions, clean lines, large picture windows and careful detailing to create an architecture of distinction.

 


Project facts
Location: Waltham Forest, London
Client: East Thames Housing Group
Value: £5.3 million
Density: 125u/ha, 533hr/ha
Date: 2010 - 2013

Related news

Top 50 Affordable Developments Revealed
Inside Housing, April 2014

Reinterpreting the half-house type
Architects Choice, September 2013

Mae: Hammond Court
Domus, 20 August 2013

Mae completes its largest housing scheme to date
Architects Journal, 6 August 2013

Social Skills
Building Design, 26 July 2013





back to top